דור פוזנר
להעריך את הזמן
אחד התירוצים הכי מוכרים שאני שומע מחניכים במשלחות השונות של תנועת הצופים הוא שאין להם מספיק זמן. זמן ללימודים, זמן למשפחה, זמן להדרכה, זמן להתנדבות, זמן לתחביבים וכו'. פשוט אין מספיק זמן. אז חברים, הגיע הזמן לספר לכם שיש המון זמן... למעשה לא משנה איך תחלקו אותו, הזמן לא משתנה. יש 24 שעות ביממה, 168 שעות בשבוע, בערך 672 שעות בחודש וכו', וכו'..

הזמן הוא קבוע והוא יקר ערך. בגלל שיש רק 24 שעות יקרות ביום, ובדרך-כלל 6 עד 8 מהן מתבזבזות לנו על שינה, אנו צריכים להעריך את הזמן שיש לנו.
אז איך אנחנו מעריכים את הזמן שלנו? בדיוק כמו שאנחנו מעריכים את הכסף שלנו. אנחנו מנצלים כמה שיותר ממנו. "הצופה חסכן", נכון? חסכנות לא חייבת להיות רק בשקלים, חסכנות אומרת לא לבזבז אוכל, לא להשאיר אחרינו שום שאריות כשאנחנו מטיילים, זה הרעיון שאנחנו מעריכים את מה שיש לנו ומוציאים את המיטב מההזדמנויות שאנו מקבלים. ואנחנו מקבלים זמן כל יום.
אז כשאנחנו מדברים על זמן, מה אתם מעריכים? מה חשוב לכם מספיק כדי להשקיע זמן בלעשות אותו? אנחנו לא מתפשרים על הדברים שאנחנו מעריכים.
אז מה חשוב לכם? משפחה, לימודים, צופים? חברים, זמן לבד, תחביבים? איזה דברים גורמים לכם לקום כל בוקר? איך הייתם רוצים לבלות את ה-18 או 19 שעות שיש לכם כל יום? בית-הספר מן הסתם תופס בערך 7 או 8 שעות... אתם צריכים ללמוד כדי לתמוך בשאר המטרות, התשוקות והחיים שלכם. אז עדיין יש לכם 10 שעות לעשות משהו חשוב עם החיים שלכם? שם נכנסת היכולת שלכם לנהל את הזמן.

התירוץ שאין לכם מספיק זמן הוא לא נכון, לכולנו יש מספיק זמן, אנחנו פשוט לא מנצלים אותו נכון. אנחנו מבזבזים המון זמן בעשייה של דברים שאינם חשובים עבורנו. אנחנו מאפשרים לאנשים אחרים לשאוב לנו את הזמן.
שלושת הבעיות הכי גדולות בניהול זמן הן המחסור בסדר עדיפויות, חוסר היכולת להגיד "לא", והמצב בו אתם פשוט "עסוקים". אנחנו לעיתים רבות מוצאים את עצמנו במצב ש"אנחנו עסוקים" שגורם לנו להרגיש כאילו אנחנו מנצלים את הזמן שלנו בצורה יעילה.
אני מודה, גם אני לא מנצל את הזמן שלי הצורה הכי טובה. תמיד היו דברים שהיו חשובים בשבילי, אבל ניצול הזמן שלי לא היה בסדר העדיפויות.
ככל שלומדים ומבינים טוב יותר את הגישה שלנו להעריך את הזמן, כך אפשר לדעת להפיק יותר מאותן 672 שעות בחודש. אחד הכלים שעושים בהם שימוש בקורס תג היער הוא "כרטיס המשימות", מהן רשימת משימות/יעדים שיש להשיג עד סוף הקורס, כתנאי כדי לקבל את עניבת תג היער ואת כפיסי העץ המסמלים את בוגרי הקורס. הכרטיס הזה מלמד אותנו להכין רשימה של דברים שאנחנו רוצים להשיג ולמיין אותה לפי סדר העדיפויות שלנו. אפשר לקחת את הכרטיס הזה לכל תחום ולהציב לעצמנו מטרות בחיים הפרטיים, בצופים, בלימודים ועוד. הצבת מטרות רק מדגישה יותר את הערך שיש לזמן. היא מציגה באופן ברור את הדברים בחיים שלכם שאתם באמת רוצים שייקרו. היא מציגה באופן ברור איך אתם רוצים לנצל את ה-24/7 שלכם.
אה כן, ואתם גם מספיקים לעשות דברים. אתם מפסיקים להיות עסוקים ומתחילים לעשות את הדברים שחשובים לכם.
אז אתם מקבלים 24 שעות ביממה. איך אתם מנצלים אותן? איך אתם מציבים סדר עדיפויות לזמן שיש לכם? הציבו מטרות, סדרו אותן לפי עדיפויות, הכינו רשימות והעריכו את הזמן.
בפעם הבאה שאתם ממציאים תירוץ... אל תעשו את זה. רק תביטו ברשימה שלכם ותדעו שאתם אלה ששולטים בזמן שלכם.